Abban, hogy a legjobb üzleti portrét készítjük el, nem ismerünk tréfát. De ez rányomja a bélyegét a jó hangulatra? Kizárt!

Humoros vagy komoly üzleti portré?

Először is a humor a legjobb stressz oldó, és ha valaki modellt áll, az szinte mindig stresszes. Tapasztalatból mondom. Természetesen vannak profi modellek, de ott a stressznek más neve van, lámpaláznak hívják. Idegesen nem születhet komoly üzleti portré, legyen szó a modellről, vagy akár a fotósról. Egy jó portré fotós ezt nagyon jól tudja, ahogyan azt is, hogy a portré fotózás 90%-a pszichológia.

Remeg, mint egy kocsonya. Fél. És nem csak a keze remeg, sokszor látom, hogy az erőltetetten mosolygó száj széle is, ami semmiképpen sem jó. Még legalább egy tucat jel árulkodik a modell idegállapotáról és ez egy nagyon jó dolog, mert ilyenkor a jó fotós tudja, hogy valamit tennie kell.

A megoldás az abszurd. A ködös Albion szülöttei és Budapest polgárai között van egy hatalmas hasonlóság: szeretik az abszurd humort. Ezért is van akkora kultusza az angol sorozatoknak, gondoljunk csak a Monthy Python csoport munkásságára vagy a Csengetett Milord sorozatra, de hazánkban is sikert aratott nagyon sok hasonló produkció, mint a Holló színház, L’art pour L’art társulat. A kabarék világát pedig szinte teljesen átvették a Dumaszínház jellegű alkotások.

Az abszurd utalások, lehetetlen helyzetek mind-mind viccesek a megrendelők számára. Pár régebbi poén, vagy az analógiájukra épített saját tákolmány mind-mind megtöri a jeget és bukik a “rólam nem lehet jó fényképet készíteni“. Ha tényleg abszurd irányba megy a fotózás, szeretem az arckifejezéseket megörökíteni és kérésre összeállítok belőlük egy 9×9-es képet, amely jól illusztrálja a helyzet komolyságát, és remek mementója a jó hangulatú munkának:

Természetesen meg kell mutatnom a kész portrét is, amely ha hiszik, ha nem, ebből a sorozatból került ki.

Természetesen nincs két egyforma ember. A módszer, ami működött valakinél, lehet, hogy kudarcot vall egy másiknál. Ezért is rendkívül fontos, hogy olyan fotóst válassz, aki nem csak technikailag, üzletileg és emberileg passzol, de mestere a stresszoldásnak is. Hiszen a jó üzleti portré nem akármilyen befektetés.

Foglalj időpontot!